Geschiedenis van D.G. De Geête

Auteur : Maddy Niemant

Met het carnavalsseizoen in aantocht neem ik jullie mee naar een mooi stukje Hedsger geschiedenis en wel de carnalsverening van damesgarde de Geête.

In 1962 bedachten de dames van het gilde van de vrouwenbond dat het wel leuk zou zijn om een carnavalsgroepje op te richten. Vrouw Otten heeft het opgepakt en het gilde richte met dames uit Heerlerheide de damesgarde op.

De gemiddelde leeftijd van de dames was destijds ver in de veertig.

Budget was er vrijwel niet, pastoor Custers van de Corneliuskerk droeg de dames een warm hart toe en bracht hierin uitkomst. De dames mochten van zijn oude kazuivels wel verenigings pakken naaien. Zo gezegd, zo gedaan, de dames gingen ijverig aan de slag met de niet meer in gebruik zijnde kazuivels. Ook werd de open auto van de pastoor ter beschikking gesteld als optochtwagen om de prinses te vervoeren.Mevrouw Pomme had de eer, en werd als 1ste prinses van de Geête uitgeroepen. Bij aanvang bestond de garde uit 12 personen en in de latere jaren uit plus minus 18 dames.

In de begin jaren was er geen protocol en commissie. Er werd hier en daar een beetje gepolst wie het leuk zou vinden om prinses te worden. Het was in de begin dagen zeker niet zo dat dames zich spontaan aanboden voor deze prinsessenrol. Het kostte nogal moeite om een prinses voor de garde te charteren.

De desbetreffende dame mocht zelf weten wat ze aandeed, er was een cape en kroontje voorhanden van de vereniging.

Leuk detail, de laatste cape is gedoneerd aan het bejaardenhuis Sevagram en wordt iedere carnaval weer gebruikt voor het huldigen van de nieuwe senioren prinses aldaar.

De altijd zwaar bewaakte scepter werd gemaakt door iemand die in de mijn werkte. Deze scepter bestond uit een houten lang handvat met een metalen geit op de kop, er hingen lintjes in de verenigingskleuren aan met zilveren belletjes. De medaille voor de prinses maakten de dames zelf, ieder jaar werd een andere ketting gemaakt. Het prinssenschap was in die tijd vrij kostenloos. Maria Oeliash was penningmeester en hield de contributie bij. Dit werd maandelijks op de ING bankrekening gestort. De contributie was € 3 gulden per maand. Een pilsje of frisdrank koste 0,80 cent en werd ieder voor zich gehaald. Er werd nog niet samengelegd en meer dan € 5 gulden werd er niet uitgegeven op zo’n avond door de dames. Dat was in de latere jaren wel wat anders 😉

De vereniging kocht het snoep voor op de optochtwagen. Ook de hoeveelheid snoep was minimaal en veel minder dan in de jaren erna. Seizoens-ordes, pins en posters waren er ook nog niet.

Mia Stassen was uitgeroepen tot beschermvrouwe van de Geête. Mia had een druk bezocht café op ‘de Goazewei’ en sponsorde na de optocht koffie, broodjes en haar fameuze erwtensoep.

In het oude Corneliushuis aan de Heulstraat werd altijd één week voor de carnaval de nieuwe prinses uitgeroepen tijdens het Geêtebal.Tot het einde toe is deze traditie ook zo gebleven. Je was een week prinses, met als hoogtepunt de optocht. De optocht en het Geêtebal…meer was er niet en dan zat de taak van prinses zijn er al weer op. De aankleding van de zaal werd bedacht en gemaakt door Eugène Gulpen, deze zorgde ook altijd voor een ander kleurrijk thema. In zijn schuur bedacht én maakte hij de mooie podium items voor het Geêtebal. Op de dag van de proclamatie hielpen de mannen van de dames met het aankleden en versieren van de zaal. Alle kleding werd trouwens door de dames zelf gemaakt, rokken, blouses, carnavals-pekskes, de naaimachines draaiden overuren. Alleen de bontjasjes werden niet zelf genaaid maar aangekocht bij de Macintosh, een groot confectie atelier in Stein. Eerst grijze korte bontjassen, nadat deze aan vernieuwing toe waren kwamen er witte bontmanteltjes. In de jaren erna werden de outfits van de garde wel gemoderniseerd, één bontmanteltje behield zijn functie. Die moest de prinses dragen en dat bontje was maar wat warm bovenop de carnavalswagen.

Tijdens het Geetebal werd de avond altijd muzikaal opgeluisterd door een 2 of 3 persoons orkestje zoals onder andere de Wilco’s. De kosten van zo’n orkest waren rond de 200 a 300 gulden, in die tijd een uitermate flinke kostenpost. Om deze kosten enigszins te dekken trokken de Geête twee weken voor de carnaval langs alle huizen van Ghen Hei en de plaatselijke middenstand voor sponsoring. Er werd flink wat sponsorgeld opgehaald waardoor de aankleding ieder jaar mooier werd en het potje goed gevuld was.

In Heerlerheide waren de Bokkeriejsj al veel langer actief. Ze vonden het allemaal maar niets…zo’n vrouwenclubje. Wat moesten ‘die vrouwluij’ toch met dat carnavals gebeuren. Er werd zelfs wat minachtend op neer gekeken. Van enige samenwerking was dan ook geen enkele sprake. Tot het jaar 1987 een kentering bracht in deze verhouding.

Marcel Starmans heeft voor deze ommekeer gezorgd. Hij pleitte voor meer samenwerking voor de Bokkeriejsj en de Geête. En zo geschiedde…voor het eerst in de Hedger carnavalsgeschiedenis danste de prins van de Bokke en de prinses van de Geête samen op de dansvloer van het Corneliushuis. De toeschouwers vielen zowat van hun stoel door dit gebeuren.

Door de contacten volgden er ook uitnodigingen van andere carnavalsverenigingen en de bezoeken en activiteiten vermeerderden zich vanaf die tijd jaarlijks.

In 1990 brak de Golfoorlog uit, de carnavalsoptocht werd uitgesteld en er werd geen carnaval gevierd dat jaar.

De dames waren echter niet van plan om zich van een feestje te onthouden, Francien Janssen, de toenmalige prinses organiseerde een pyamaparty bij haar thuis en er werd menig drankje genuttigd.

Een hoogtepunt was 1993, de Geête werden uitgenodigd door CV de Winkbulle op de blauwe sjuut! Een onvergetelijke gebeurtenis die vol trots werd geaccepteerd en waar nog vaak over nagepraat werd.

In 2000 werd de eerste gezamenlijke openingsmis gehouden op de 11de van de 11de om het carnavalsseizoen in te luiden en de prins en prinses te zegenen. Deze traditie is nog steeds van kracht.

Ook werd het bestuur vanaf die tijd professioneler.
Tiny Notermans vervulde de functie als voorzitter
Marie Oeliash was penningmeester

Astrid van Dalfsen schreef de stukjes. Deze werden met de foto van de nieuwe prinses naar L’Ortye de drukkerij in de Lokerstraat gebracht.

In 2006 werd er voor het eerst genotuleerd, Netty nam deze taak op zich. Ook werd er een huishoudelijk reglement opgesteld.

Voor de toekomstige prinsessen werd een heel boekwerk gemaakt met protocollen, richtlijnen en regels.

In de maanden voor carnaval werd er regelmatig vergaderd. Gezamenlijk werd het carnavalsprogramma opgesteld.

De taken werden onderling verdeeld in commissies. Er kwam een kledingcommisie, optocht commissie en prinsesen commissie bij. Deze laatste waren ten alle tijde verantwoordelijk voor de prinses. Bewaakten de prinses én de scepter, en zorgden dat de prinses altijd begeleid werd. Een behoorlijk zware taak als de prinses van hot naar haar rende op een avond 😂.

Ook was er een woordvoerster, Christie Augustus heeft als Oppergeet jaren met verve het woord gevoerd op haar eigen unieke wijze.

Ook na de carnaval werden er leuke activiteiten georganiseerd. Met half vasten ging de hele bubs met aanhang naar Maaseik met een bus vol.

Daar troffen ze een Sjpasskapel uit Zitterd. Een warme vriendschap ontwikkelde zich en het Geêtebal werd menig maal muzikaal door de Sjpasskapel opgeluisterd.

Er was een zomer bbq, de prinses verzorgde een uitje en er waren regelmatig gezellige uitstapjes.

Zoals ik zelf ook ervaren heb was het een hechte groep waar plezier hebben met elkaar voorop stond.

Met dank aan Astrid van Dalfsen, wel bekend en jarenlang zeer gewaardeerde voorzitster van deze mooie Damesgarde de Geête.

Astrid is 39! seizoenen meegegaan met de garde. In het jaar 1987 is Astrid op 40 jarige leeftijd uitgeroepen als prinses. Zij was daarmee de jongste prinses van de Geête.

Astrid heeft samen met de andere dames menig decennia kleur en sjwung en vooral héél veel sjpas gebracht aan het carnavals gebeuren op groeët Ghen hei.

In november 2020 is het doek gevallen en werd er met een druk bezochte afscheidsavond een einde gemaakt aan deze Damesgarde.

Wat een gemis voor Heerlerheide.

Na 2 jaar zonder de Geêtjes is er een nieuwe start gemaakt.

13 November wordt de nieuwe damesgarde geïnstalleerd tijdens het Geêtebal in het Corneliushuis. Met als hoogtepunt de uitroeping van hun nieuwe prinses.

Kijk voor foto’s ook op https://www.facebook.com/groups/heerlerheideenomstreken/permalink/2071185343066767/


Geplaatst

in

door

Tags: